Mijn foto

Wie is Laura Babeliowsky?

  • Laura Babeliowsky is expert op het gebied van acquisitie. Ze coacht professionals en ondernemers in dienstverlenende beroepen (coaches, adviseurs, trainers, ontwerpers) om meer klanten te vinden. De afgelopen jaren heeft ze honderden ondernemers geholpen om een succesvolle praktijk te creëren, dankzij effectieve coaching, praktische tips en de allernieuwste informatie op het gebied van dienstenmarketing.

Diensten om je te helpen meer klanten te vinden

Aanbevolen boeken over hoe je meer klanten krijgt

« Manage je ego voor beter resultaat in acquisitie | Hoofdmenu | Seminar over "Hoe je je niche kunt kiezen" »

29-11-07

Reacties

Ha die Laura,

Leuk weer een nieuw stuk van je te lezen als eerste in de ochtend! Heel helder die uitleg van je. Ik wist het al wel en ben er van overtuigd dat je gelijk hebt, maar het is prettig het nog eens allemaal op een rijtje te lezen en het opnieuw tot me door te laten dringen.

De uitleg van het woord "niche" was wel nieuw voor me, tenminste de uitleg over de biologische oorsprong. Dat geeft echt verheldering voor mij en voegt iets toe. Ik zal me er ook nog weer opnieuw op richten, al heb ik me er al vaker mee bezig gehouden.

Ik vind het woord "nicht" als werkwoord wel erg grappig, omdat ik het in eerste instantie toch op zijn Nederlands las! Ik vraag me af of je het niet beter als "nichet" kunt schrijven.

Dag Laura, ik ga snel werder, want ik ga naar een leuke, nieuwe klant om haar te coachen bij het reorganiseren en structureren van haar administratie. Wie weet is dat mijn niche wel! Organizen is zeker mijn passie, maar mijn niche is nog niet helemaal helder. Ik ga er eens voor zitten!!
Lieve groet,

Jalada

Fijne food for thought, Laura! Een paar eerste reacties...

- Ik houd erg van het beeld van het T-profiel, waarbij je je inderdaad profileert op 1 specifiek thema/activiteit (en doelgroep), maar waarbij (je ook laat zien dat) je je breed oriënteert. Dat is onontbeerlijk om in de hedendaagse markt te overleven: alert zijn op trends en ontwikkelingen, nieuwe combinaties maken (lees: creatief kunnen zijn).
- De meest voor de hand liggende niche ligt in je eigenheid: ontdek en ontwikkel je authenticiteit en onderzoek hoe je die kunt vermarkten.
- Pas ervoor op dat je niche niet een statisch gegeven wordt, dat je tunnelvisie gaat ontwikkelen en met onwrikbare paradigma's de werkelijkheid gaat zien. Sommige 'goeroes' hebben dat; ze worden daarmee een karikatuur van zichzelf en hebben misschien wel succes naar buiten, maar voelt dat ook zo naar binnen?

Hallo Laura,
Interessante blog en een goed artikel!
Ik ben ruim 10 jaar zelfstandig tekstschrijver en herken het lastige vraagstuk: allrounder of specialist? Terugkijkend zie ik dat het mij ook jaren heeft gekost om dit scherp te krijgen. Sinds ik de keuze heb gemaakt om te gaan bloggen over mijn favoriete bedrijfsactiviteit: schrijven voor internet, is dit proces versneld. Het heeft me geholpen bij de beslissing om mijn diensten te verengen tot schrijven voor internet en direct mail. Die focus geeft me energie! Ik ben het dus van harte met je eens.

Hi Laura,
Dit is weer zo'n ontzettend goeie tekst van jou met een hoog kennisoverdrachtsgehalte! Als tekstschrijver in de ICT heb ik een stigma van té technisch om me heen hangen. Terwijl het me juist om de vertaalslag tussen techniek en functionaliteit gaat, om het gegeven dat de gemiddelde techneut moeite heeft zich in de schoenen van de eindgebruiker c.q. klant te verplaatsen. Je hebt met je uitleg mijn inzicht in de materie aangescherpt, bedankt daarvoor!

Hallo Laura,
dank je voor je inspirerende tekst. Ik denk er over na wat mijn niche kan zijn. Ik ben coach counselor op het brede vlak van personal coaching. Ik vraag me af, wat kan je niche hierin zijn? Een bepaalde methodiek of juist het eclectisch zijn? Alleen vrouwen coachen? Alleen coachen op bijvoorbeeld relatie problematiek? Zoveel interessante (deel)gebieden...Zou je eens een aanreiking kunnen geven wat de niches voor een algemeen coach counselor kan zijn? Alvast dank.

Hoi Laura,
Ik denk zeker dat jouw aanpak werkt. Ik weet niet op welk niveau we de oorzaak voor dit succes moeten zien. Het kan zijn dat iemand die zich breed profileert zelf een beetje onzeker wordt van zijn meerwaarde? En zou het niet zo kunnen zijn dat de kracht van succes juist dáár ligt: in zelfvertrouwen?
Ik ben het heel erg eens met Erno dat je niche vooral in je eigenheid zit. Voor mij is het feit dat ik mij breed profileer dan ook niet zozeer denken dat ik daarmee meer klanten krijg, alswel dat ik het super vind dat ik onder de naam van mijn eigen bedrijf elke opdracht kan doen die ik wil. Dat vind ik een groot voordeel van het zijn van een ZZP-er: Doen wat buiten je functieomschrijving ligt :-)

Hier mijn reactie op jullie reacties.
Jalada: volgens mij zit je allemaal helemaal in je niche maar zou je doelgroep nog gespecificeerder kunnen zijn. Wat zijn de mensen met wie je het beste resultaat haalt en met wie je prettig werkt? Zijn er bepaalde kenmerken die deze mensen gemeen hebben? Dat zijn de vragen die je kunt stellen.
En je tip om het werkwoord "nichen" als "niche-en" te schrijven: ik ga erover nadenken. Zit wat in.

Erno: het T-profiel lijkt me prima te werken. Alleen: volgens mij is om te overleven in de hedendaagse markt eerder nodig dat je nicht (spreek uit: niesjt) dan dat je je "breed profileert". Waarbij je natuurlijke binnen je niche zo breed mogelijk kunt zijn (ik ben zelf, hoewel ik toch goed genichet ben, toch ook heel breed, als zeg ik het zelf).
Vanzelfsprekend is natuurlijk dat je niche en je eigenheid naadloos op elkaar aansluiten, dit lijkt me per definitie het geval.

Aartjan: ik ga jouw blog bestuderen want ik ben geinteresseerd in mensen die voor Internet schrijven.

Barbara: het lijkt me dat je mbt het vraagstuk dat je noemt je niche zou kunnen vinden! Als je hem niet al hebt.

Anneloes: voor personal coaches zijn er vele mogelijkheden om te nichen. Een antwoord op je vraag kan ik echter niet geven, omdat een niche juist iets persoonlijks is. Je kunt hem alleen zelf vinden. Wel kan ik je handreikingen geven. In ieder geval is duidelijk dat de meest kansrijke niches te vinden zijn op het snijpunt waar jouw talenten samenkomen in combinatie met de doelgroep die je het meeste nodig heeft.
Kom 10 december 2007 naar de Get Clients Club http://www.getclientsnow.nl/GetClientsClub.html dan kun je er aan gaan werken.

Marina: het lijkt me goed om de vraag te stellen wat de oorzaak is waarom niche-en werkt en waarom zich breed opstellen minder goed werkt. Het heeft volgens mij niet specifiek met zelfvertrouwen te maken (hoewel zelfvertrouwen altijd een rol speelt). Het heeft puur te maken met de perceptie van de klant.
Klanten hebben eenvoudigweg meer vertrouwen in een specialist dan in iemand die zich breed profileert. Ze denken: je bent gespecialiseerd, dan ben je er de hele tijd mee bezig en dan weet je er veel van af. Mensen doen het liefste zaken met de specialisten, met degenen die de meest verstand van zaken hebben over één onderwerp. Want dan lopen ze minder risico.
Voorbeeld hiervan: als je hartklachten hebt ga je liever naar een cardioloog dan naar een huisarts.
Ik vind ook zelf dat specialisten gewoon inderdaad meer weten dan de niet-specialisten. Dingen zijn vaak uitermate complex tegenwoordig.
Dat wil niet zeggen dat je niet ook nog andere dingen kunt doen! We hebben het er hier vooral over hoe je naar buiten treedt tbv. je marketing.


Coaching en aanverwante disciplines zijn op zoveel manieren in te zetten. Het is eigenlijk ook uitgevonden doordat er geen 'gezonde' communicatie binnen organisaties was. Commanderen en delegeren hielp niet meer, dus wat te doen? Coaching was daarop het antwoord. En mensen die vaak al goed met andere mensen konden omgaan, werden coach. Nu is de beroepsgroep zo gedifferentieerd en niet meer nader te defniieren dat er verschillende deelgebieden ontstaan. De enige vraag die relevant is voor het zoeken naar je niche is, zoals Laura al zegt: wat kan ik goed? Of sterker nog: wat ben ik eigenlijk al? Dan ben je alleen nog niet klaar. Dan begint het pas! Dan moet je gaan infiltreren en onderzoeken wie er naar jou op zoek is.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.